czwartek, 17 października 2013

Indian Curry

    Zakładam, że w wielu polskich rodzinach, gdy nie ma pomysłu na szybki obiad robi się najczęściej schabowego z ziemniakami ;-) Ja chyba trochę odbiegam od tego kanonu, bo zazwyczaj robię wtedy curry. Curry zawiera w sobie mieszankę różnych przypraw charakterystycznych dla danego regionu Azji, w którym jest podawane. Dzisiejsze curry zrobiłam w stylu indyjskim z dużą ilością aromatycznych korzennych przypraw...jednak nie mogłam powstrzymać się przed dodaniem czerwonej pasty curry, która charakterystyczna jest dla Tajlandii :-) (i tajskiego czerwonego lub zielonego curry).

 Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze) oczyszczone z błonek i kostek, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona piórka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów 
  •  2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy suszone (po 1,5-2 łyżeczki):

  • cynamon
  • imbir 
  • kardamon
  • kolendra
  • kumin
  • goździki
  • ostra papryka chilli
  • gałka muszkatałowa
  • curry
  • suszona ostra papryka (w całości)

Pozostałe przyprawy:

  • suszone liście kaffir
  • pasta czerwone curry1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • sos rybny
  • kawałek świeżego imbiru obranego i pokrojonego w talarki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego 
  • pieprz
  • świeża kolendra do posypania 

 Przygotowanie:

  1. Przyprawy suszone wysypać na suchego woka (ewentualnie garnek, zwykła patelnia nie pomieści wszystkich składników) i ,,smażyć na sucho" (prażyć) około 1-2 minuty. Będzie unosił się wspaniały, aromatyczny zapach, ponieważ przyprawy uwolnią wszystkie swoje olejki eteryczne. Ja to nazywam ,,przepalaniem przypraw" ;-)
  2.  Do przypraw dodać czerwoną pastę curry (jeśli używamy), wlać oliwę z
    Czerwone curry
    oliwek, wymieszać, dodać czosnek, podsmażyć, dodać cebulę, znowu smażyć chwilę, dodać filety z kurczaka, smażyć około 3 minut (kurczak nie musi być idealnie usmażony, dogotuje się potem, wystarczy aby podsmażył się z każdej strony). 
  3. Wlać pomidory z puszki, zamieszać do połączenia się składników, gotować chwilę, aby sos pomidorowy trochę odparował, dodać mleko kokosowe, suszone liście kafiru, plasterki imbiru i
    Suszone liście kafiru
    gotować jeszcze kilka minut. 
  4. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i sosem rybnym (a jeśli nie mamy to solą).
  5. Podawać z ryżem, gotowe curry posypać świeżą, posiekaną kolendrą, można też delikatnie skropić sokiem z limonki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz