piątek, 4 października 2013

Koktajl z czarnym sezamem i mlekiem sojowym

      Coś dla miłośników ciekawych smaków lub...chałwy ;-) Czarny sezam jest bardziej intensywny w smaku od białego, jest też dużo bardziej cenny jeżeli idzie o jego składniki odżywcze. Dobrze wpływa na pracę wątroby i nerek, można też robić z niego odżywcze maseczki na twarz. Więcej w tym temacie można dowiedzieć się na blogu Azjatycki Cukier.

Koktajl ma bardzo ciekawy smak, warto spróbować czy posmakuje.


SKŁADNIKI:

  • 2 czubate łyżki czarnego sezamu wcześniej zmielonego (można zmielić w blendrze, lub w przypadku jego braku owinąć ziarenka folią spożywczą i rozkruszyć młotkiem do mięsa)
  • 1 banan
  • 250ml mleka sojowego (jeżeli ktoś nie lubi można użyć zwykłego mleka lub jogurtu naturalnego, smak będzie nieco inny, ale równie dobry)
  • odrobina miodu do dosłodzenia według uznania 

Mielimy sezam w blenderze (lub jeżeli go nie mamy rozbijamy młotkiem), dodajemy banana, zalewamy mlekiem sojowym (lub zwykłym albo jogurtem naturalnym) dodajemy odrobinę miodu (w razie czego zawsze można dosłodzić) i miksujemy wszystko na jednolitą gładką konsystencję.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz