sobota, 5 października 2013

Korzenne dyniowe muffinki z serowym nadzieniem


      Sezon na dynie w pełni więc trzeba to wykorzystać. Proponuję sprawdzić przepis na dyniowe muffinki z puree z pieczonej dyni (instrukcja jak zrobić puree z dyni tutaj) z nadzieniem z serka mascarpone.

Dzięki wielu rodzajom przypraw korzennych muffinki pięknie pachną podczas pieczenia, nie są suche dzięki zawartości oleju oraz puree dyniowego (a nie np. startej na tarce surowej dyni), dodatkowo nadziane są pysznym słodkim kremowym nadzieniem z serka mascarpone.


     Muffinki mają bardzo korzenny piernikowy smak, nie rezygnujcie z dodawania goździków jeśli zniechęca konieczność ich rozdrabniania. Wystarczy rozdrobnić je w blenderze lub owinąć ziarenka goździków folią spożywczą i roztłuc młotkiem do mięsa. 

 Aromat goździkowy jest najbardziej wyczuwalny i świetnie komponuje się z dynią.
Do zrobienia puree dyniowego, który znalazł się w muffinkach użyłam dyni Hokkaido.








A oto jak to zrobić:

 

Nadzienie:

  • 250g sera mascarpone
  • 200g cukru pudru

Ciasto na muffinki:

  • 450 g mąki
  • 300g cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka (L)
  • 1 3/4  szklanki puree dyniowego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka  gałki muszkatułowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka goździków (należy je rozdrobnić-zmielić w blenderze lub włożyć do woreczka i roztłuc młotkiem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
1) Przygotować nadzienie: wymieszać ser mascarpone z  cukrem pudrem na jednolitą gładką masę. Rozwinąć folię do żywności i wyłożyć na niej podłużnie masę mascarpone na długość około 30-40 cm, odciąć nadmiar folii i uformować nadzienie w walec. Włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.




2) Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać do miski, wsypać do niej składniki suche: proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatułową, przyprawę korzenną/lub do piernika, rozdrobnione goździki.


3) Zmiksować składniki mokre: jajka, cukier, pure dyniowe i olej.
4) Miksując na wolnych obrotach dodawać powoli wymieszane składniki suche do połączenia się w jednolite ciasto.
5) Piekarnik nagrzać do 180 C, przygotować papilotki na muffinki i formę.
6) Na dno papilotek wyłożyć około 1 łyżkę ciasta (ma tylko przykryć dno)
7) Wyjąć z zamrażarki walec z serka mascarpone, rozwinąć i pokroić na plastry grubości około 1 cm, jeśli walec mocno się rozpłaszczył można przekroić plaster na pół i ułożyć jeden na drugim
8) Położyć plastry na ciasto znajdujące się w papilotkach i uzupełnić resztą ciasta.
9) Piec około 25-30 minut



Podczas wyrastania niektóre muffinki mogą popękać, ale nadzienie nie wypływa, a po wyjęciu z piekarnika ,,wulkan" opada



PS. Na pewno zrobię te muffinki drugi raz, bo smakują naprawdę pysznie, jednak wprowadzę taką modyfikację, że serową wkładkę będę wbijać w ciasto, żeby po upieczeniu nadzienie rozlokowane było ,,w pionie", a nie ,,w poziomie".








2 komentarze:

  1. Pychańsko się zapowiadają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy właścicielka jeszcze tu zagląda? W całym przepisie jest 500 g cukru!!!! Ja też lubię słodkie, ale bez przesady. To co mnie ujęło w tym przepisie to dynia i mrożona rolada z mascarpone. Na zdjęciu zamrożony serek kroi się jak banan. U mnie rozmazuje się na desce, rekach, nożu. Jeżeli piekłabym jeszcze raz, to nie mroziłabym. Smaczne

    OdpowiedzUsuń