środa, 9 października 2013

Słodko-ostra sałatka w stylu azjatyckim

Słodko-ostro-kwaśna sałatka z azjatycką nutą, mająca w składzie produkty, które są łatwo dostępne na polskim rynku.


Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pół opakowania rukoli
  • papryczki chilli - ilość w zależności tego jak bardzo ostro lubimy jeść - ja użyłam 4 i nie bawiłam się w usuwanie pestek (które są najostrzejsze), jeżeli ktoś nie lubi na ostro warto usunąć pestki i dodatkowo zmniejszyć ilość papryczek do jednej lub dwóch
  • 1 szklanka makaronu ryżowego
  • 2 garści uprażonych orzeszków ziemnych lub orzeszków nerkowca lub ich mieszanka
  • 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 limonka umyta i wyparzona
  • skórka otarta z jednej limonki
  •  4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub palmowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 

Przygotowanie: 

  1. Mango umyć, obrać ze skórki, okroić pestkę i pokroić w kostkę.
  2. Rukolę umyć i osuszyć.
  3. Papryczki chilli umyć, usunąć pestki (lub nie jeśli wolimy ostrzej), pokroić w drobne paseczki. 
  4. Papryki umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
  5. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odczekać około 3 minut (makaronu ryżowego nie gotujemy, po prostu czekamy aż zmięknie w gorącej wodzie), po tym czasie odsączyć.
  6.  Jeśli dodajemy marchewkę - umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach (sałatka jest również dobra w wersji bez marchewki. Z dodatków opcjonalnych można dodać również małe krewetki koktajlowe)
  7. Wszystko włożyć do jednej miski i delikatnie wymieszać.
  8. Przygotować sos: otrzeć skórkę z limonki, następnie przekroić limonkę na pół i wycisnąć z niej sok, dodać olej sezamowy, sos sojowy, cukier, sos rybny (lub odrobinę soli jeśli go nie mamy - w kuchni azjatyckiej sos rybny zastępuje sól). Zachęcam do eksperymentowania z proporcjami sosu, bo każdy woli dominację innych smaków.
  9. Zalać sałatkę sosem i podawać.




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz