niedziela, 3 listopada 2013

Szybka zupa krem z puree z pieczonej dyni, mlekiem kokosowym, imbirem i ostrymi dodatkami

    Do zrobienia zupy wykorzystałam puree z pieczonej dyni takie jak w tym przepisie (KLIK). Kiedy mamy już gotowe purre  (które również robi się łatwo i szybko) zupę robi się błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje chyba doprawianie tak, żeby odpowiadała naszym upodobaniom smakowym. Ja lubię intensywne smaki, więc dałam dużo chilli, dużo soku z limonki, dużo sosu rybnego i w miarę mało sojowego. Jeśli ktoś lubi łagodniej musi zachować większy umiar. Zupa jest gęsta, ostro-słodka i sycąca.


Składniki:

  • około 1 kg puree z pieczonej dyni (przepis TUTAJ)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 6cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • cukier trzcinowy do doprawienia
  • sos rybny do doprawienia
  • sos sojowy do doprawienia

Do podania:

  • pokruszony ser feta
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Papryczki chilli przekroić na pół, usunąć pestki, drobno posiekać, imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią papryczki chilli i pastę curry, krótko podsmażyć, dodać starty imbir zamieszać i krótko podsmażyć (dosłownie kilka sekund).
  3. Dodać puree z dyni i mleko kokosowe. Wymieszać i podgrzać.
  4. Doprawić do smaku sokiem z limonki, cukrem trzcinowym, sosem rybnym i sosem sojowym.
  5. Podawać z pokruszoną fetą i świeżą kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz