wtorek, 17 czerwca 2014

Orzeźwiające letnie sajgonki (summer rolls) z mango, marchewką, miętą, sałatą, kolendrą i makaronem

Po raz pierwszy próbowałam ich w Kambodży i w pierwszej chwili pomyślałam...że ktoś zapomniał wrzucić sajgonki na olej :D Później wiedziałam już, że istnieje lżejsza wersja sajgonek, które je się ,,na surowo", bez wkładania ich do głębokiego oleju. 
Sajgonki pochodzą z Wietnamu i tam ich letnia wersja nazywa się Gỏi Cuốn. Zostały jednak zaadaptowane do kuchni państw ościennych.
Nadzienie często zawiera mielone mięso lub krewetki, jednak moja dzisiejsza propozycja będzie w wersji wegetariańskiej.

Sajgonki są lekkie i orzeźwiające dzięki zawartości mięty. W sam raz na przystawkę podczas upalnego dnia.



Składniki:

  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • pół opakowania makaronu ryżowego vermicelli (bardzo cieniutki)
  • 1 mango
  • 2 średnie marchewki
  • sałata rzymska lub strzępiasta
  • świeża mięta (doniczka)
  • świeża kolendra (doniczka)

Sos do maczania:

  • 1 papryczka chilli drobno posiekana (jeśli lubimy na ostro warto zostawić pestki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
    *można doprawić jeszcze sosem rybnym i sokiem z limonki - w zależności od upodobań smakowych

Przygotowanie sosu:


Warto zrobić go nawet kilka godzin wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć
  1.  Wsypać cukier do miseczki i zalać wodą. Dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Dodać pozostałe składniki. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić.

 Przygotowanie sajgonek:

  1. Marchewkę i mango obrać ze skórki i pokroić na cienkie słupki. Sałatę umyć, osuszyć.
  2. Miętę i kolendrę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
  3. Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3 minuty, odcedzić na sitku.
  4. Przygotować miseczkę z zimną wodą (musi być na tyle duża aby zmieścił się do niej płat papieru ryżowego). 
  5. Krążek papieru ryżowego zamoczyć w wodzie, położyć na czystej powierzchni i bliżej krańca papieru (nie na środku!) układać: odrobinę kolendry, odrobinę mięty, przykryć kawałkiem sałaty, na to położyć małą garść makaronu ryżowego i słupki mango i marchewki. Następnie zawijać jak krokiety (zawinąć do połowy, zagiąć z jednej i drugiej strony boki i znowu zawinąć). Początkowo zawijanie może nie wychodzić, papier ryżowy jest lepki i oślizgły, ale im więcej sajgonek się zawinie tym będzie to szło sprawniej.
    Poniżej przedstawiam na zdjęciach krok po kroku. Niestety byłam sama w domu i robiłam zdjęcia jedną ręką więc nie miałam jak zrobić zdjęcia z zawinięcia drugiego krańca i zrolowania:
Kolendra i mięta

Sałata

Makaron vermicelli

Mango i marchewka

Zawinąć do połowy

Pozawijać boki do środka i zwinąć drugą połowę
Uwaga: jeśli sajgonki nie będą podawane od razu należy przykryć szczelnie talerz folią spożywczą, aby nie wyschły







1 komentarz:

  1. Napeweno są smaczne! Wyglądają bardzo apetycznie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń