niedziela, 15 czerwca 2014

Smoothie truskawkowo-bananowo-cynamonowe

Smoothie truskawkowo-bananowe robię bardzo często, ale ostatnio odkryłam jak dobrze smakują truskawki z dodatkiem...cynamonu. 

Lubię zjeść na śniadanie twaróg z dodatkiem jogurtu, ze świeżymi owocami i dosłodzony miodem. Na Festiwalu Dobrego Piwa (relacja TUTAJ (KLIK) ) kupiłam miód cynamonowy i to właśnie on powędrował do białego sera z truskawkami. Połączenie okazało się pyszne więc postanowiłam dodać teraz cynamon do smoothie truskawkowo-bananowego. Przy klasycznym zestawieniu truskawka-banan cynamon dodaje orientalną, lekką pikantną nutę i w nieco inny sposób podkreśla słodycz owoców.

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki ciemnego cukru muscovado lub cukru demerara (lub więcej w zależności od preferencji smakowych 
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • około 5-6 kostek lodu
Potrzebny będzie blender na tyle wytrzymały aby zmiksować lód. Ja to robię w Thermomixsie.

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, odciąć szypułki.
  2. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika blendera i zmiksować do gładkiej, aksamitnej konsystencji bez kawałków lodu i truskawek.W razie potrzeby dodać więcej cukru i/lub cynamonu.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz