wtorek, 22 lipca 2014

Leczo


 Mocno pomidorowe, dobrze doprawione, z dużą ilością warzyw. Leczo to jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań jednogarnkowych. Doprawiam je zawsze ostrą węgierską pastą paprykową Univer Eros Pista, którą zamawiam w ilościach hurtowych, gdy ktoś z członków rodziny lub znajomych jedzie odwiedzić Węgry. Kilka czubatych łyżek pasty i mam pożądaną palącą ostrość, którą preferuję. Jeśli ktoś nie ma takiej pasty doprawi po swojemu kilkoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem i sproszkowaną chilli lub płatkami chilli.

Z poniższej ilości składników wychodzi duży garnek pysznego leczo.









Składniki:


  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 mniejsze cukinie lub 1 duża
  • 3 duże cebule lub 4 średnie
  • opcjonalnie: 2-3 papryczki chilli
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 kiełbasy (niezbyt suche, u mnie kiełbasa Głogowska)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • do doprawienia: węgierska ostra pasta paprykowa Univer Eros Pista lub: kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, ostra papryka chilli w proszku, pieprz, sól

Wykonanie:


  1. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, przekroić wzdłuż na pół a następnie obie połowy pokroić w plastry. 
  2. Warzywa przełożyć do dużego garnka, podlać wodą (około pół szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
  3. W tym czasie cebulę pokroić w piórka.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  5. Cebulę przełożyć z patelni do garnka z warzywami, wymieszać i dodać puszkę pomidorów oraz cały duży słoiczek koncentratu pomidorowego. Ponownie wymieszać i nadal dusić na średnim ogniu. 
  6. Kiełbasę pokroić według upodobań na talarki lub wzdłuż na pół i na plasterki. Na patelni pozostałej po smażeniu ponownie rozgrzać olej i podsmażyć na niej kiełbasę - ma się wytopić z niej tłuszcz, dlatego kiełbasa nie może być zbyt sucha.
  7. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do garnka. Całość doprawić według upodobań, ja daję bardzo dużo węgierskiej pasty paprykowej, bo lubię jeść baaardzo ostro. 
  8. Dusić na małym ogniu do otrzymania pożądanej miękkości warzyw. Ja duszę około 5 do 10 minut a warzywa są odrobinę chrupiące, bo tak lubię najbardziej.
Pokrojone warzywa wkładamy do dużego garnka

Szklimy cebulę

Na patelni pozostałej po smażeniu cebuli podsmażamy kiełbasę




1 komentarz:

  1. Leczo również uwielbiam i robię dosyć często :-) Szkoda,ze tej pasty nie można kupić u nas.
    Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń