piątek, 11 lipca 2014

,,Placuszki" z cukinii inaczej

Robiłam je dzisiaj na kolację i chociaż nie jest to nic nadzwyczajnego pomyślałam, że mimo wszystko wrzucę przepis (o ile można to nazwać przepisem) na bloga. 
W czasach liceum i na pierwszym roku studiów jadałam je namiętnie niemalże co drugi dzień - wtedy wydawało mi się to kolacją wielce prestiżową i kunsztem kulinarnym wysokich lotów ;-)

Potrzebujemy:

  • 1 duża i gruba cukinia
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • żółty ser dobry do roztapiania
  • kilka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, curry

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić na talarki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek oprószyć z jednej i z drugiej strony solą i pieprzem.
  2. W talerzyku roztrzepać jajka, do drugiego nasypać bułkę tartą.
  3. Pomidory pokroić na tyle plastrów ile wyszło nam plastrów cukinii.
  4. Ser pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Plastry cukinii panierować jak kotlety: zanurzyć z dwóch stron w jajku, obtoczyć w bułce i znowu zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce.
  6. Na dużej patelni (jeśli plastrów wyszło dużo najlepiej od razu na dwóch) rozgrzać olej i wyłożyć zapanierowane talarki cukinii, obsmażyć na złoty kolor, następnie obrócić na drugą stronę i obficie posypać przyprawą curry. Na każdym talarku położyć plaster pomidora i przykryć serem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do czasu roztopienia sera. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią.








4 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię w takim wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też :D jeszcze lubię takie placki ze startej cukinii ale jednak wolę te ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie,ze wrzucilas ten przepis! Szukalam wlasnie cos takiego do zjedzenia.Przepis juz zakodowalam w glowie i lece do sklepu po cukinie. Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń