niedziela, 10 sierpnia 2014

Sałatka z rukolą, awokado, mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Pyszne lekkie i zdrowe niedzielne śniadanie w formie sałatki przygotowanej od razu na osobnych talerzach. Bardzo lubię tworzyć takie kombinacje na niedzielne śniadania, kiedy rano mam znacznie więcej czasu i nigdzie się nie śpieszę.
Składniki można dowolnie modyfikować zamieniając mozzarellę na tarty parmezan lub grana padano, a szynkę parmeńską na inną dowolną ulubioną szynkę. Zamiast prażonych orzeszków piniowych dobrze smakują wymieszane ze sobą i uprażone ziarna słonecznika i pestki dyni.

Składniki na 2 porcje:


  • 2 garście rukoli
  • 1 mała kula mozzarelli.
  • pół awokado
  • 6 suszonych pomidorów w oleju 
  • 1 mały pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 ugotowane na półmiękko lub na twardo jajka
  • garść uprażonych orzeszków piniowych
  • sól i świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz do oprószenia
  • do podania: sos lub ocet balsamiczny 

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. 
  2. Uprażyć orzeszki piniowe.
  3. Jajka ugotować na półmiękko lub na twardo w zależności od preferencji lub...jak się uda :P ;-)
  4. Awokado obrać ze skóry, pokroić w większą kostkę. To samo zrobić z pomidorami świeżymi i suszonymi. Oliwki pokroić w plastry.
  5. Mozzarellę i szynkę parmeńską porwać.
  6. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach z rukolą, oprószyć solą i pieprzem, posypać orzeszkami piniowymi i polać sosem balsamicznym.





3 komentarze:

  1. Wyglada mega apetycznie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam awokado ... T . T chętnie spróbuje ♥ Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń