sobota, 20 września 2014

Jesienna sałatka z rukolą, gruszkami, winogronami, serem pleśniowym i orzechami

Moja ulubiona jesienna sałatka z orzechową nutą. Ciemne winogrona lubią się z serem pleśniowym, a gruszki lubią się z rukolą, chrupkości dodają orzechy włoskie, a dodatkowo orzechową nutę z posmakiem słodyczy nadaje sos na bazie miodu i oleju z orzechów włoskich. Dla mnie całość świetnie się komponuje. Polecam :)

Składniki:

  •  Sałatka:
  • 2 gruszki
  • 4 garście rukoli
  • 100-120g sera pleśniowego z zieloną lub niebieską pleśnią (np. Lazur,  Dorblu)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • mała kiść ciemnych winogron
  • Sos
  • 5 łyżek oleju z orzechów włoskich (lub ewentualnie oliwa z oliwek)
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

 Przygotowanie:


  1. Rukolę umyć osuszyć. Rozłożyć na talerzach na których będziemy podawać.
  2. Winogrona umyć, przekroić na pół i wypestkować. 
  3. Gruszki umyć, obrać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.
  4. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
  5. Orzechy uprażyć na patelni.
  6. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą składniki sosu.
  7. Owoce wyłożyć na rukoli, dodać ser pleśniowy i posypać uprażonymi orzechami, na koniec polać sosem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz