piątek, 19 września 2014

Racuszki z białego sera, bananów i mąki pełnoziarnistej pachnące cynamonem

Racuszki na mące pełnoziarnistej. Z powodu cięższej mąki pełnoziarnistej nie są szczególnie puchate, ale za to zdrowsze. Z podanych składników placuszków wychodzi naprawdę sporo.
Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Najlepiej ze słodkimi dodatkami: miodem, konfiturą, cukrem pudrem w towarzystwie świeżych owoców.


Składniki:


  • 400g białego twarogu półtłustego lub chudego
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) lub białej typ 550
  • 2 dojrzałe banany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina oleju do smażenia (smażyłam na kokosowym przeznaczonym do smażenia)
  • do podania: cukier puder/miód/mascarpone wymieszane z cukrem pudrem i świeże owoce
Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę (jeśli używamy miksera banana uprzednio rozgnieść dokładnie widelcem.) Ciasto będzie bardzo gęste.

Jeśli mamy patelnię z dobrą nieprzywierającą powłoką wystarczy tylko kilkukrotnie podczas smażenia natłuścić ją olejem za pomocą pędzelka kuchennego.

Placuszki nakładamy na patelnię łyżką, nieco rozpłaszczamy i smażymy na małym ogniu na złoty kolor.










4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne, ale mieszam mąkę pełnoziarnistą z białą, bo mój mąż nie lubi pełnoziarnistej za bardzo. A do tego mam jeszcze domowy twaróg, który sama robię więc smakują podwójnie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, do smaku mąki pełnoziarnistej trzeba się przyzwyczaić a i produkty z niej nie będą tak puszyste jak z białej mąki. Mmm domowy twaróg - pycha! Czasem mam możliwość zdobyć od pani u której kupuję wiejskie jajka ^_^ Smakuje nieporównywalnie lepiej. Tak samo śmietana. Bardzo lubię takie jedzenie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam racuchy! A tu jeszcze jak pieknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, coś czuję, że niedługo się na nie skuszę ;) mimo, że nie nawiązują do żadnej z moich podróży - to tak w ramach mojego ostatniego postu :D

    OdpowiedzUsuń