sobota, 18 października 2014

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze świeżym szpinakiem, kurczakiem i śmietankowym serkiem

Naleśniki zrobione z mąki z pełnego przemiału - zdrowszej i bogatszej w składniki mineralne, do tego świeży szpinak, wartościowe orzechy włoskie oraz kawałeczki kurczaka tworzą lekkie i smaczne połączenie.


Naleśniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (Typ 1850)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli 

Nadzienie:


  • 2 filety z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka - użyłam curry, five spices oraz wędzonej ostrej papryki w proszku
  • 1 serek śmietankowy Almette 
  • 3 łyżki śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół opakowania szpinaku baby
  • 1 małe opakowanie orzechów włoskich
  • 1 małe opakowanie ziaren słonecznika
  • sos balsamiczny 
  • oliwa z oliwek do smażenia i odrobina do marynowania

 Przygotowanie:

  1.  Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać ulubionymi przyprawami, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, zamieszać aby przyprawy dokładnie otoczyły plastry i odstawić do marynowania na czas smażenia naleśników.
  2. W miseczce połączyć ze sobą serek śmietankowy, śmietanę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszać.
  3. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki do naleśników. Ciasto powinno być rzadkie. Jeśli będzie za gęste dodać odrobinę mleka. (najlepsze ciasto naleśnikowe to takie robione ,,na oko" ;-) ) Usmażyć naleśniki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Usmażyć kurczaka.
  5. Orzechy włoskie i ziarna słonecznika wymieszać i uprażyć na suchej patelni.
  6. Szpinak umyć.

Podawanie:


  1. Naleśnik posmarować cienką warstwą serka. 
  2. Ułożyć liście szpinaku.
  3. Położyć kawałek kurczaka.
  4. Posypać garścią uprażonych orzechów włoskich i ziaren słonecznika
  5. Polać sosem balsamicznym
  6. Zawinąć w rulon.
  7. Podobnie postępować z resztą naleśników.
Kolejność na zdjęciach:






 Smacznego!









1 komentarz:

  1. Fantastyczne danie !!!
    Zresztą już wiesz,ze uwielbiam Twoje kulinarne przepisy :-)
    ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń